За нас няма пряка военна заплаха от случващото се в Източна Украйна. С тези думи заместник-председателят на АБВ и бивш външен министър Ивайло Калфин опонира от ефира на Нова ТВ на проекта на стратегията Визия 2020: България в НАТО.

Припомняме, преди три дни документът се появи на сайта на Министерството на отбраната и предизвика остри реакции, след като в него се забелязва „военнолюбива" линия спрямо Русия.
Появиха се информации, че военното министерство възнамерява да купува и ракети с по-голям обсег на действие и че това е записано в проекта „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана".
Ден след това  документът „Визия 2020" беше замразен от премиера Георги Близнашки заради несъгласието му с някои оценки за заплаха от Русия.
С този документ в официалната му версия се очаква държавният глава Росен Плевнелиев да се яви на срещата на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

Министърът на отбраната заяви, че България е във война и това е голям скандал, смята бившият евродепутат. Калфин поиска да знае къде служебният военен министър Велизар Шаламанов вижда военна заплаха за страната ни.

Според Калфин отговорността за оповестения проект на Визията е изцяло на ресорния министър. Вторият в АБВ обори и позицията на държавния гла ва по казуса, като изтъкна, че НАТО формира позициите си от националните позиции, така че твърдението на Росен Плевнелиев, че военното министерство е формирало позиция, изказана от НАТО сочи, че „България практически не е наясно с положението си в организацията за военно сътрудничество".

За Калфин мотивите да се използва термина „военна опасност" в случая са несериозни. „В Русия свободата на медиите е на много ниско ниво. Тя е на ниско равнище и в Турция, и в Македония. И у нас свободата на медиите е ниска според международните класации. Това значи ли, че сме във война с всички?", запита рiторично бившият евродепутат. За него заплаха би било, ако през зимата има проблеми с доставките на газ. Това обаче не е военна заплаха, категоричен е той.