Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), който ще наследи досегашния председател Лазар Груев.

Кандидатите ще бъдат изслушани на 17 септември 2014 г. в зала 15 на Съдебната палата. Днес членовете на ВСС обсъдиха и въпроса за критериите за избор на кандидатите.

Съдии от ВКС са сезирали членовете с писмо, в което те изразяват виждането си за това как трябва да изглежда профилът на кандидатите. Това са критериите, с които съдиите ще се съобразяват при изслушване на кандидатите на 17 септември.

Попитан защо е важно кандидатите да бъдат чути от съдиите във ВСС, Лазар Груев обясни, че подобна разпоредба я има и в другите съдилища, така че е редно да се прехвърли и при правилата за избор на председател на ВКС.

Нито една процедура обаче не може да гарантира в пълна степен целите, които се поставят, категоричен бе Груев. Поради това задължително условие е моралът на участващите в процедурата.

Кандидатите ще трябва да работят през август, да изготвят концепциите, но с най-висок интензитет процедурата ще протече през септември.

Груев бе категоричен, че няма съмнение относно нарушаването тайната на вота, предвид факта, че преди е настоявал изборът да се състои чрез бюлетини.

Той аргументира заявената позиция с това, че последователното гласуване за няколко съдии прави ясен резултата за първия кандидат, след което се пристъпва към гласуване за втория.

Предимството на бюлетината е, че осигурява еднократно волеизявление и тогава в един и същи момент казваш „да" за единия, „не" за другия. Юридически това е по-коректният начин на гласуване, коментира още Груев.