Вицепремиерът Меглена Кунева събра на среща в МС висшите ни магистрати - председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров, както и правосъдния министър Иванов с посланиците на държавите-членки на ЕС и на САЩ.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че има воля за диалог между изпълнителната, законодателната и съдебната власт и за провеждането на съдебна реформа. Желанието е включително и за необходимите конституционни промени.

Кунева е била категорична, че са необходими конституционни промени, за да гарантират необратимост на съдебната реформа.

По думите й, разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорско-следователска, е огромна стъпка не само защото ще засегне управлението на съдебната система, но и защото по въпроса е постигнат консенсус между властите. Тя е посочила още, че трябва да се търсят пресечни точки на съгласие и да се преговаря, докато такива бъдат намерени, вместо да се взривява процесът, когато има разминавания.

Пред чуждите дипломати Кунева е коментирала, че при изготвянето на антикорупционния закон са използвани опитът и експертизата както на държавните органи, така и на неправителствения сектор. По думите й, законът не оставя вратички, засяга по-голям брой хора във високите етажи на властта и повече обстоятелства, които ще бъдат проверявани.

От своя страна главният прокурор Цацаров е посочил, че прокурорите и следователите приемат разделянето на ВСС на две колегии, защото това дава гаранции за независимостта както на съдиите, така и на прокурорите.

Той припомня, че през ноември прокуратурата е излязла с предложения за децентрализация, приемането на която е сред препоръките на последния мониторингов доклад на ЕК от 2015 г.

По думите му, промените в Конституцията са само 50% от реформата, а останалите 50 са в промените на Наказателния кодекс и процесуалните закони.

Цацаров е изразил надежда промените в Наказателно процесуалния кодекс, които засягат лицата, избягващи правосъдието, да бъдат приети в най-скоро време. Главният прокурор даде подкрепа за предложения за обществено обсъждане антикорупционен закон, като посочи като положителен факта, че той обхваща и магистратите.

„Съдебната реформа трябва да създаде механизми, които да позволят на най-добрите магистрати да застанат напред и да поведат своите колеги", коментира шефът на ВКС Лозан Панов.