Сергей Станишев излезе с „декларация срещу лицемерието" малко преди обсъждането на плана „Орешарски".

"Когато България се намира в тежка криза, парламентарната група на ГЕРБ отсъства. Мен това отсъствие не ме изненадва, но съм възмутен от мотивите на Борисов", заяви соцлидерът.

Той недоумява казаното от Бойко Борисов и компания, че ГЕРБ отива при гражданите: „Кой ще го прави - хора, които 4 години газеха всяка промяна на независимо мнение, всеки протест, които управляваха чрез страх - те ще се разширяват към гражданското общество. Колко нелепо и колко нахално".

Станишев вече е убеден, че за ГЕРБ единственото нещо, което има смисъл, е властта.
"Тези хора докараха България до безпрецедентна криза, до самозапалвания. Те ще се разширяват към гражданското общество. С какви очи? Очевидно имаме работа с гьонсурати", посочи соцлидерът.

По думите на Станишев, парламентарната група на ГЕРБ се дължи тотално деструктивно към НС и изчисли, че досега са участвали в 5% от гласуванията. Очевидно няма да участват и занапред, а ще търсят своя политически дивидент, подчерта лидерът на БСП и припомни, че миналия парламент Бойко Борисов с месеци не е идвал и е викал на своите депутати безделници.

Ясен е мотивът на ГЕРБ - реванш. През последните дни те обвиняват партиите, които подкрепиха кабинета, в реваншизъм и искат да яхнат протестите за своя политическа употреба и да се върнат на бял кон във властта, за да продължат всичко разрушително, което правеха, че и още по-лошо, заяви Станишев и добави, че ГЕРБ се опитват да променят характера на протеста.

В края на изказването си от парламентарната трибуна червеният лидер разгада и за кого този пакет спешни действия няма значение: „За лицемерите", заяви той, визирайки герберите.

Станишев заяви, че не се притеснява, че днес градското БСП в София ще му поиска оставката.