ГЕРБ печели предсрочния парламентарен вот с резултат 32.66%.

След 18 ч. ЦИК обработи 100% от протоколите на секционните и районните избирателни комисии, според които ГЕРБ запазва първата си позиция с 32.66% от гласовете на избирателите.

Следва я БСП с 15.41 на сто, а все по-близо до тях се доближават от ДПС с резултат 14.83% от бюлетините в урните.

Реформаторският блок има 8.88% от гласовете на избирателите, а Патриотичният фронт - 7.28 на сто. Следва коалиция България без цензура с 5.70%.

4.52% е резултатът на Атака, а 4.15 на сто - този на АБВ, които стават част от 43-то Народно събрание.

По отношение на партиите, преминали бариерата от 1 процент за получаване на държавна субсидия, Движение 21 на Татяна Дончева има резултат от 1.20%, а ПП Глас народен на Сетослав Витков събира 1.14 на сто от подкрепата на гласоподавателите.

Според прогнозните резултати на „Алфа Рисърч" от снощи тези проценти на практика биха означавали следния брой депутатски места:

ГЕРБ: 85, БСП: 40, ДПС: 35, РБ: 23, ПФ: 19, ББЦ: 16, Атака: 11, АБВ: 11.

При обработени над 100% от протоколите от чужбина, най-много българи извън страната са гласували за ДПС - 43,82 %, втори са ГЕРБ с 27,94 %, следвани от РБ - 11,19 %, ПФ с 3,69% и БСП - 2,59% от гласовете.

Общият брой на гласувалите в чужбина български граждани в общо 58 държави е 131 590. Най-много са гласувалите в Турция - 60 090. Общо 12 959 са гласувалите българи в Испания, във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, 9823 е броят на гласувалите в Германия, 4582 в Гърция и 2943 - в Белгия.

Макар победителите от ГЕРБ да не дадоха пресконференция късно снощи, лидерът на партията Бойко Борисов отговори на множество журналистически въпроси относно изминалия вот и резултатите от него.

Призовавам колегите лидери на другите партии да преспят, помислят, а после - знаем си телефоните, можем да се чуем и да говорим, заяви Борисов. „Да се смирим, да мине ден-два, не можеш да имаш 7-8% и да имаш претенции", коментира още той и предложи на всички останали колеги, ако им е мила държавата, да загърбят личното.

Тази сутрин евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че е нужно добре да се премисли всякакъв тип коалиране, а такова е възможно само при съгласие и съвпадение на принципите.

Още снощи от БСП признаха за тежкото поражение, дължащо се, според тях, на множество грешки в партията. Председателят на партията Михаил Миков заяви, че гласоподавателите им са отредили мястото на опозиция и партията няма да участва в подялба на властта.

Тази сутрин Атанас Мерджанов коментира в предаване, че БСП е отворена да участва в преговори, но очакват първата стъпка да бъде направена от победителите ГЕРБ, които да излязат с окончателна позиция.

Ние не поставяме условия пред никого, още по-малко пред първата по резултат партия", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан вчера вечерта. Предвид изключително минималната разлика с БСП, Местан подчерта, че ДПС е категорично готово да бъде втора политическа сила у нас и загатна, че на практика ДПС не може да бъде пренебрегнато при съставянето на новия кабинет.

ДПС остави „топката" в ръцете на ГЕРБ. „Право на първата политическа сила е да започне разговорите, като на масата ще бъдат поставени първо националните приоритети", посочи Местан и загатна, че ако следващото управление е въпрос на програма, приоритети и ценности, то ДПС са готови за подкрепа.

Радан Кънев от Реформаторите заяви, че в коалиция с ДПС със сигурност няма да участват и ако ГЕРБ имат такива намерения, нека го направят сами. Меглена Кунева пък заяви, че няма намерение да извива ничии ръце, за да е в управляващата коалиция. Победата на ГЕРБ е и отговорност и ако отново не успее да състави правителство, това показва сериозни проблеми, посочи Кунева.

Другата коалиция, която намери място в бъдещия парламент - Патриотичният фронт, са категорични, че са готови за разговори с ГЕРБ и дадоха заявка да бъдат "консенсусен партньор".  „Ние не се борим за никакви постове и на моите ръце няма „златен пръст", увери лидерът на НФСБ Валери Симеонов и подчерта, че формацията му ще подкрепи "правителство, което ще изпълнява програмата, която предварително ще съгласуваме".