ДАНС и МВР ще разследват едната авария по електроразпределителната мрежа, която остави една част от Черноморието без ток часове наред в края на миналата седмица.

Министър Трайчо Трайков бе категоричен за причината: „Там е почти сигурно, че аварията е заради злонамерена намеса - опит за кражбаили каквото и да е било друго". Трайков каза, че очаква ДАНС и полицията да се произнесат.

Причината за другата голяма авария е износен проводник или фабричен дефект, съобщи още министърът по време на откриването на информационен форум по Оперативна програма „Конкурентоспособност".

Още от министър Трайчо Трайков от днес.

Той поясни, че аварията „Галатея" е възникнала вследствие на скъсване на нишките от стоманената сърцевина на проводника на мястото, където те се съединяват. Отгоре съоръжението се е държало накрая - само на алуминиевите нишки, които са се обтегнали и са станали като иглички, добави Трайков.

По думите на министъра този проводник е доста стар - можело е да изкара повече, можело е и да изкара по-малко. „В случая е изкарал толкова", каза Трайков.

Според него очевидно е, че там, където са най-стари съоръженията, трябва да се сменят приоритетно.
По негова оценка НЕК, която е собственик на мрежата, реагира изключително адекватно и аварийните екипи успяват да отстранят повредата за по-малко от 48 часа при изключително сложни условия.

„В една нива, която беше станала на блато и техниката нямаше как да стигне дотам, колегите се справиха", изтъкна министър Трайков. Според него това са форсмажорни обстоятелства.

Тепърва ще се установи колко са били пълни хотелите по Черноморието - по размера на курортната такса, платена към момента. Тогава ще се види дали се потвърждава декларацията за 200 - 300 000 туристи в засегнатия регион, отбеляза още министърът по повод на оплакванията на хотелиерите и исканията им за компенсации.

Помолен да коментира информацията, че две американски компании проявяват интерес към АЕЦ „Белене", Трайков заяви - „Тази информация не е достигнала до мен."
По въпроса дали RWE ще възобновят интереса си към проекти у нас, за което също се намеква в публикации, Трайков коментира само: „Това би било добра новина."