Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро определи като позитивна стъпкаприсъждането на Нобеловата награда за мир на президента на САЩ Барак Обама.

Присъждането на най-престижната Нобелова награда предизвика разнопосочни реакции и коментира в световната общественост.

"Аз не винаги съм на едно и също мнение с позицията на тази организация (Нобеловия комитет), но трябва да призная, че това беше позитивна стъпка, пише Кастро в статия от ежеседмичната си колонка „Размишления" в кубинската преса.

Според Кастро тази премия „компенсира поражението, претърпяно от Обама в Копенхаген", когато за Олимпийските игри през 2016 година не бе избран Чикаго.

Някои смятат, че Барак Обача не е заслужил на дело правото да получи такова високо отличие, ние можем да по размишляваме по този въпрос, продължава Фидел Кастро.

Според него в много голяма степен самата Нобелова награда, присъдена на Обама, представлява всъщност критика на геноцида, провеждан от неговите предшественици - предишните президента на САЩ.

„Бихме искали да видим в това решение нещо повече от награда за президента на САЩ - а именно критика на геноцидната политика, следвана от много президенти на тази страна, настоятелен призив за мир и търсене на решения за оцеляването на планетата," пише Кастро.