Горната камара на аржентинския парламент определи като несъстоятелно изявлението на британския премиер Дейвид Камерън, с което той  критикува аржентинската позиция по спора между двете страни за Фолклендските острови, съобщи Би Би Си.

По думите на Камерън, Аржентина все още има колонизаторски подход по отношение на островите.

Аржентинските сенатори уверяват, че смятат да използват само дипломатически средства, за да получат суверенитет над южноатлантическите острови, които в Аржентина са известни като Малвински.

Спорът между двете страни има 30-годишна история. В началото на 1982 г. аржентинската армия превзе Фолклендските острови с аргумента, че те са неделима част от територията на Аржентина.

При последвалите кратки военни действия надделя британската страна и архипелагът остана във властта на Обединеното кралство.

През месец юни 2011 г. Камерън заяви, че „докато Фолклендите искат да бъдат суверенна британска територия, те ще останат суверенна британска територия".

В отговор на думите му президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер увери, че „никой не трябва да се съмнява, че Аржентина ще си върне суверенитета над архипелага с мирни средства".