Според президента Георги Първанов, партия ГЕРБ се „атакизира".

Държавният глава коментира изказването на столичния кмет Бойко Борисов, според което президентът и премиерът са лансирали тезата, че ДПС трябва да остане във властта, за да няма етническа нестабилност.

Смея да каже, че се набива в очите една тенденция, ГЕРБ да се „атакизира".
Това за мен е трудно обяснимо, защото ДПС може да бъде критикувано за много политики, за административни и други отношения, за поведението на нейното ръководство, така както трябва да бъде атакувано и критикувано и БСП, и НДСВ, но нека да се критикуваме политически.

Президентът, цитиран от БНР, призова да се търсят конкретните измерения на всяка политика, да се оспорват, да се вади алтернативата и да не се позволява етнизация на политическия живот.

Според Първанов Бойко Борисов нарушава правилото да не се етнизират политическите дебати преди избори.

И Станишев предупреди:
Заиграването с еткическата карта е "игра с огъня"
                 Още...

За пореден път столичният кмет се изказва неподготвен. Той изрече поредната лъжа по мой адрес. По-важното е, че той се опитва да решава един много сложен въпрос. Така, както направи с македонския език, така се захваща и с етническата проблематика.

Първо аз такива изказвания нямам. Второ, което е по-важното етническият модел, тази концепция, беше измислена преди аз, премиерът Станишев, кметът Борисов, да влезем в политиката, преди дори ако щете ДПС да се появи на политическата сцена, посочи държавният глава. 

Първанов обясни, че съществува система от неписани правила, която всяка една от основните партии и лидери са се стремили да спазват.
И най-важното от тези правила е да не се етнизира политическият дебат, особено по време на избори.

Г-н Борисов нарушава това правило, по един недопустим начин и аз бих искал да обърна специално внимание, че етническите пожари се гасят много трудно.