Руските власти искат да използват затворнически труд за намаляване на разходите за Световното първенство по футбол през 2018 година, съобщава АП.

Мярката има за цел да се намалят разходите при изграждането на материалите за проектите по време на световното. Тя се подкрепя от депутата от „Единна Русия" Александър Хинщейн.

Ще ни помогне в смисъл, че ще има възможност за получаване на строителни материали на по-ниска цена, по-ниска в сравнение с тази на пазара, изтъкна той пред агенцията, подчертавайки, че от друга страна затворниците ще бъдат заети с работа.

Има опасения, че на затворниците се плаща по-малко от очакваното и че са принуждавани да работят много повече часове. През 2013 година Надежда Толоконникова от „Пуси Райът" започна гладна стачка като протест срещу работните условия в затворническия лагер.

Руската затворническа служба работи с депутата по предложения, които ще бъдат представени пред парламента в най-скоро време.

Според депутата работниците ще живеят в затворническите лагери и ще бъдат транспортирани до мястото за работа всеки ден. Около 300 долара се очаква да получават на месец.

Все още няма планове за наемане на затворници за изграждане на стадионите, заключи той.