ЧЕЗ започва подмяна на увредени силови кабели в подстанция „Орион" в София, съобщават от компанията. Ремонтът се налага заради кражба в проходим кабелен колектор в съоръжението. От електроразпределителното дружество предупреждават, че във връзка с реконструкцията в периода 22 октомври - 15 ноември 2014 г. са възможни краткотрайни смущения в електрозахранването в малките часове на денонощието за кв. „Модерно предградие" и ж.к. „Люлин".

Директорът „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев обясни, че посегателствата над енергийни съоръжения са една от основните причини за прекъсвания на електрозахранването. По думите му те допълнително ощетяват клиентите на компанията, като отнемат инвестиционен ресурс, който при други обстоятелства може да бъде вложен в подобрения на предлаганите услуги.

Само за първите 5 месеца на 2014 г. подобни престъпления са причинили 159 прекъсвания на електрозахранването, засегнали повече от 100 000 клиенти на ЧЕЗ. От стъпването на ЧЕЗ на българския пазар през 2005 г. до 2013 г. щетите от посегателства над съоръжения на компанията възлизат на 44 млн. лева, посочват още от компанията.

ЧЕЗ приканва всички засегнати от проблема компании, бизнес и потребителски организации да обединят усилията си като насочат общественото внимание към този все по-сериозен проблем. Компанията счита, че е необходимо мобилизиране на обществена нетърпимост, по-ефективни законодателни мерки и наказания за извършителите.