Твърдо зад мораториума за добив на шистов газ у нас застана премиерът Бойко Борисов по време на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара. Министър-председателят напомни, че мораториумът е наложен, заради една мощна кампания.

Всяка вечер по новините пускаш една чешма и от нея излиза огън и някакви лоши американци, които искат да ни продупчат земята", си спомни Борисов.

Той обаче отсече, че тогава правителството се е съобразило с обществените страхове и именно заради това е забранило добива на шистов газ у нас.
Премиерът дори увери, че по време на всички разговори с чуждестранни гости, включително и при разговора си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, ясно и категорично е заявил, че „тази тема днес не се коментира".

Против шистовия газ, докато не се намери технология", обобщи позицията на страната ни по темата Борисов.

Пред събралите се американски инвеститори у нас Бойко Борисов призна, че страната ни в момента има реален проблем с това, че южната ни съседка Турция иска да прави „Турски поток". Започвайки тази тема, премиерът призна, че неговото правителство, както и предишните, са отстоявали европейските правила и записаните разпоредби в третия либерализационен пакет.

Минавайки този проект през Турция, може да се изолира България", притеснен е министър-председателят и призова това да не се допуска.

С поглед към южната ни съседка той отсече, че не би трябвало НАТО-вска страна да помогне България да бъде заобиколена. „Това не трябва да им минава и през ум", изтъкна Борисов.

За него нещата по темата „Южен поток" са или черно, или бяло, като няма сиво. „За „Южен поток" имаме само устни обещания, нямаме нищо написано на хартия", отсече по отношение на спирането на проекта министър-председателят.

Той свърза и „Южен поток" с Русия и заяви, че ние с руския народ не само нямаме проблем, но и българите обичат Русия, задължени са на Русия и никога не бива да се прави антируска политика от страна на България.

Ако сме им толкова мили обаче, да ни свалят цената и на колкото дават газта на Германия, толкова да ни я дават и на нас. Тогава ще разбера, че сме им мили", се зарече обаче премиерът.

Премиерът Борисов заяви, че изобщо не вярва на електроразпределителните дружества за това, че причината за високите сметки и двете фактури за един период на хората, е единствено грешка в софтуера им.

Аз съм много мнителен човек и изобщо не им вярвам", отсече Борисов на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара.
Той напомни, че преди 15 дни на заседание на Министерския съвет изрично е предупредил ЕРП-тата у нас да не правят пак това напрежение, но те все пак са го направили.

„И сега като видяха, че ще има тежки санкции", загатна още премиерът и с поглед към присъстващите посланици отсече, че се надява никой посланик да не си позволява да отиде при него и да му говори по тази тема.

Защо пък софтуерът им не се задейства така, че да направи по-ниски сметките на хората", попита още премиерът.

И тъй като бизнес обядът бе организиран от Американската търговска камара, Бойко Борисов отсече: „Американският бизнес е длъжен в България да се държи добре, защото години наред, когато искаме да кажем нещо как е добре, казваме - вижте как е в Щатите".

„Вие сте не само инвеститори и не само работните места са важни, но безспорно е важно да продължите да бъдете за пример", призова ги премиерът и ги помоли да го имат предвид, за да не налага нашето правителство да се намесва.