Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини руския държавен глава Владимир Путин, че иска да вземе „цяла Европа" и потенциалните негови следващи цели са Финландия и балтийските държави, цитиран от „Франс прес".

„Путин иска да отиде толкова далеч, колкото ние му позволим - не само Украйна, а цяла Европа", изтъкна Порошенко в интервю за френското радио RFI.

„Ако бяхте ме попитали преди две години, бих казал, че това е невъзможно, защото цялата поствоенна система за сигурност няма да го позволи.
Но ако ме попитате днес..., за съжаление всичко е възможно, защото анексирането на Крим и източната част на Украйна...показват, че ние можем да нарушим глобалната система за сигурност", добави той.

По думите му продължаващите боеве в Източна Украйна трябва да се разглеждат като борба за цяла Европа.

„Възможна ли е атака срещу Финландия? Да, и Финландия знае това. Възможно ли е нападение срещу балтийските държави? Да", поясни той.

„Когато говорим за боевете в източната част на моята страна... ние се бием не само за независимостта и суверенитета на моята страна, ние се борим за демокрация, ние се борим за свобода и сигурност на целия европейски континент", заключи Порошенко.