ГДБОП разкри организирана престъпна група за изготвяне и разпространение на фалшиви документи, както и на имитации на стоки на запазени търговски марки. Задържани са трима мъже, съобщава МВР.

Първата полицейска операция е проведена от служители на ГДБОП, ОДМВР - Пловдив и Прокуратурата на територията на градовете Пловдив и Бургас. Целта е била документиране на престъпления, свързани със съставяне и разпространение на неистински документи за самоличност и други удостоверителни документи.

При разследването, около 21:30 ч. в ресторант в Пловдив, е задържан 50-годишният Д.Д. Той е с множество съдебни и криминалистически регистрации за изготвяне на фалшиви парични знаци и официален документ, както и за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

При извършения му личен обиск са открити и иззети 3 мобилни телефона и 3 SIM - карти, флаш памет, 7 паспортни снимки на двама мъже. На адреса в Пловдив, обитаван от задържания и от 28-годишният В.А., са намерени и иззети 2 ламинатора, голямо количество фолио за залепване и ламиниране, хартия формат А4 в розов и син цвят.

Още принтер, силиконов лист, служещ за изготвяне на печати, 15 мастилени тампони, хартия на гилотина, 21 CD, безцветно флуорисцентно мастило, 7 мобилни телефона и 7 SIM карти.

На Д.Д. е повдигнато обвинение и му е постановена мярка "задържане под стража" за 72 часа При продължилите и днес действия по разследването служители на ГДБОП задържаха още един съучастник в престъпната схема.

В.А. също е с криминалистически и съдебни регистрации за разпространение на наркотични вещества с участие в организирана престъпна група.

Действия по разследването са извършени и в апартамент, намиращ се в ж.к „Тракия" в Пловдив, обитаван от 41-годишният Г. К, също криминално проявен и осъждан. Оттам са намерени и иззети 3 хард диска, флаш памет, 2 принтера, 44 CD, телефон и SIM - карта, имащи отношение към престъпната дейност.

В хода на операцията е проверен и адрес в гр. Свети Влас, община Несебър - комплекс „Манастира", откъдето са намерени и иззети други доказателства. В.А и Г.К. също са задържани за срок от 24 часа.

За срок от 24 часа е задържан още един съучастник в престъпната схема - Б.П. на 51г., криминално проявен.

На територията на Троян също е проведена полицейска операция, свързана с интелектуалната собственост от служители на сектор „БОП" - Ловеч, съвместно с представители на "Арсис Консултинг" ЕООД гр. София (в качеството на правопритежатели на защитени търговски марки, б.р.).

В хода на действията по разследването е извършена проверка на два магазина в Троян с управител П.П., 36-годишна, от същия град. В тях е установено наличието на имитации на стоки, носещи запазени търговски марки.

В магазините са намерени и иззети голямо количество дамски чанти, портмонета, аксесоари, маратонки, тениски, блузи, ризи, панталони и рокли, имитации на запазените търговски марки " Louis Vuitton ", " Prada ", " Dior ", на обща стойност 6150 лева.

По случая е образувано досъдебно производство срещу П.П., за извършено престъпление по чл. 172 б от НК. Работата по случая продължава.