Санкционираните от руските служби 5 български фирми за преработка на месо и мляко губят бизнес територия заради това, че не отговарят на определени стандарти, коментира министър Мирослав Найденов.
Той отбеляза, че както има изискания за европейския пазар, така има и специфични изисквания за арабските пазари, за руския и т.н.

Найденов подчерта, че проверките са извършени от руските ветеринарни власти и каза, че по-късно днес от министерството на земеделието ще бъдат обявени имената на фирмите.

По думите му руските ветеринарни власти могат да кажат на какви изисквания въпросните предприятия не отговарят и добави, че ако пет не отговарят, останалите 40 отговарят на изискванията.

По повод наредбата за млечните продукти, която влиза в сила от първи януари, Найденов подчерта, че Агенцията по храните ще осъществява контрол и подчерта, че тези, които произвеждат сирене не от мляко трябва да обозначат, че правят имитиращ продукт.

Тази Коледа мина без хранителни инциденти, изтъкна Найденов и изрази надежда и новогодишните празници да минат без инциденти.