Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Тази точка в дневния ред обаче стана повод за особено критични забележки от страна на опозицията към военния министър и за настояване той да бъде изслушан за трагичния инцидент около Сливен и Ямбол.

„Докладът беше внесен още през март", припомни Атанас Мерджанов преди да започне дебатът и изрази недоволство, че разглеждането му отпадна от дневния ред на парламента, след като се случи трагичният инцидент със самолет МИГ-29.

„Може би се очакваше срещата на върха на НАТО в Чикаго. Тя също мина. Не щеш ли - последва трагичният инцидент в Стралджа през вчерашния ден", добави Мерджанов и настоя за изслушване на военния министър, който в последствие дойде в пленарна зала и докладва пред депутатите за взривените складове.

Иначе НС удължи работното си заседание до приемане на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2011 г.

Българската авиация е изправена пред пълно унищожение и то през 2012 година, заяви Атанас Мерджанов от БСП. Голяма част от летателните ни военни апарати, по думите му, не са в изправност.

Той обвини ръководството на МО в некомпетентност. Състоянието на българските ВСС е трагично, смята Мерджанов.

Червените искат изслушване на военния министър, на финансовия министър, както и на премиера Борисов за състоянието на ВВС. Социалистите искат още да се излъчи експертна комисия към НС с представители на всички партии, които да се запознаят със състоянието на ВВС и да информират 41 парламент.

От БСП решиха да се въздържат в гласуването на доклада.

Мержданов също така възрази срещу това, че се бави изслушването на военния министър Аню Ангелов за ситуацията с взривовете в Стралджанско. "Вместо да започнем да обсъждаме доклада, би трябвало да започнем с изслушване на военния министър, защото материята и следствията и целия този трагичен спектакъл, който се разиграва пред очите на цяла България и са потърпевши населението в Сливен, Ямбол, Стралджа, има нужда от отговори тъкмо на военния министър", подчерта червеният депутат.

По думите му управляващите винаги са показвали, че са достатъчно неангажирани, безотговорни и са подценявали тази проблематика, което е за сметка на сигурността на българските граждани.

Армията ни в момента е с изути гащи и трябва тъжно да си го признаем, заяви Венцислав Лаков от Атака. Според него парите за военните не отиват за отбрана, а за други цели. Затова не е чудно, че падат безпилотни самолети, посочи атакистът.

Нямаме боеспособна армия, смята още Лаков. Не е ясно как се сключват договорите за поддръжка на самолети, кой ще снабди с въоръжение фрегатите, каза Венцислав Лаков.

Предлагаме преосмисляне на основополагащите документи, включително стратегията за национална сигурност, за да имаме боеспособна армия, настоя той.

Атакистите отказаха да подкрепят доклада в този му вид и пожелаха на военния министър догодина докладът му да е по-оптимистичен и за армията ни да има повече пари.