Към успешно изпълнение на новата Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 година се запъти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Вече формално започваме изпълнението на ОП „Околна среда", гордо заяви министър Василева на първото заседание на Комитета за наблюдение на ОПОС за новия програмен период до 2020-та година.

„Да започнем програмния период, начертали стъпките и пътят, който ще ни доведе до успешното изпълнение на програмата", си пожела още екоминистърът. Тя обяви, че всички усилия сега са насочени към бързото започване на първите три програми за проектни предложения.

Преди да даде официален старт на програмата и на заседанието на Комитета за наблюдение тя изтъкна най-големите успехи на предишната ОП „Околна среда" - 35 изградени съоръжения за пречистване на отпадните води, повече от 2000 км положена нова ВИК мрежа. „Да няма повече нулеви периоди", си пожела като за финал министър Ивелина Василева.

В новата ОП министър Василева съзира естествено продължение на предишната програма. „Продължават традициите на прозрачност, добронамереност, добри практики, идеи", се похвали министърът на околната среда и водите.

Тя напомни и какви точно са целите, които трябва да ни донесе и тази европейска програма, а именно - подобряване на състоянието на околната среда и водите, подобряване на живота на хората. "Това е ключово и за растежа на икономиката у нас", убедена е министър Василева.