Председателят на ВМРО - София и член на Националната контролна комисия на партията Карлос Контрера е притеснен от обявената епидемия в Западна Африка, породена от смъртоносния вирус ебола, и потенциалната опасност за България. По този повод той е изпратил писмо до Държавната агенция за бежанците, съобщават от ВМРО.

Контрера иска председателят на агенцията Николай Чирпанлиев да отговори каква е степента на сигурност на страната, гарантирана от проверката на здравословното състояние на нелегалните имигранти и търсещите убежище бежанци.

Питането е отправено ден преди да стане ясно, че към момента има данни за трима нелегални имигранти, влезли в страната ни, идващи от най-засегнатите от заразата райони - Либерия и Нигерия.

По закон Чирпанлиев определя условията и реда за проверка здравословното състояние на влизащите в страната. Именно затова към него са отправени питанията на председателя на ВМРО-София.

Карлос Контрера иска да знае какъв е срокът за провеждане на изследвания на потърсилите убежище и къде биват настанявани до момента на отчитане на резултатите. Той се аргументира като припомня, че през втората половина на 2013 г. страната ни бе изправена пред немалко изпитание от бежанската вълна и нелегалната имиграция. Той е убеден, че евентуална нова бежанска вълна, в комбинация с вирусна епидемия, би била пагубна за България.

Българските граждани имат право да бъдат информирани и институциите им дължат отговор, категоричен е Контрера.