България е следващата в списъка на страните от Източна Европа, застрашени от държавен фалит. Това се казва в анализ на германският вестник "Ханделсблат", цитиран от "Труд".

Причината да сме застрашени е високият дефицит по текущата сметка - 24,5 процента от БВП. По-лоши са само данните за Черна гора - с близо 27 на сто, пише още авторитетното издание. За сравнение - в страните от еврозоната усреднената стойност на този показател е само 0,6 процента. Според икономистите дефицитът е заплаха, тъй като се финансира от чужди инвестиции и ако те секнат, това ще застраши фиска.

От финансовото министерство обаче вчера отрекоха прогнозите на "Ханделсблат". Нито една международна финансова институция, с която контактува ведомството, не е предричала фалит на държавата ни.

Междувременно вчера Германо-българската индустриално-търговска камара обяви, че страната ни е по-добро място за инвестиции от Федералната република и Чехия. Данните са от годишната анкета на германския бизнес у нас. 4 от 5 фирми, членки на камарата, са категорични, че отново биха инвестирали у нас при бъдещи проекти за разширяване на бизнеса си.

Ниските заплати и данъци, както и членството на страната в ЕС, са основните причини германският бизнес да инвестира в България. Проблемите обаче идват от лошата инфраструктура и корупцията, показват анкетите на ГБИТК.

72% от германските фирми у нас очакват през т. г. икономическата ситуация да се влоши. Само 2% са супер оптимисти и мислят, че страната ни може да извлече ползи и стопански ръст от глобалната криза, сочи изследването.