Разделянето на здравните грижи в три пакета ще бъде трудно, но единственият начин те да заработят, ще бъде ако обемът от здравни грижи бъде среиозно прецизиран.

Това предупреди проф. Петко Салчев, бивш заместник-министър на здравеопазването в правителството на НДСВ. Според него клиничните пътеки трябва да бъдат преработени.

Припомняме, предложението на здравния министър Петър Москов за реформа в здравната система включва обособяване на основен пакет за здравни грижи, в който влизат най-масовите заболявания. Допълнителният пакет включва останалите болести. Пакетът за спешни случаи ще може да се ползва от всеки български гражданин, независимо от това дали е здравноосигурен или не.

По думите на проф. Петко Салчев, който в момента оглавява дирекция „Класификационни системи" в Националния център по обществено здраве и анализи, преговорите какво да включват основният и допълнителният пакет ще са трудни.

Изключването от основния пакет на дадени заболявания, прехвърлянето им към другия пакет, би довело до много въпроси както на специалисти, така и на обществеността. Условие за положително развитие на нещата са внимателния анализ и много разяснителна работа.

Изключително важно е да се прецизират точно кои диганози и заболявания ще се включат в двата пакета.
Реформата, предлагана от министър Москов, предполага от Министерство на здравеопазването да бъдат прецизирани клиничните пакети и да се извадят част от нещата, които не са свързани с типичното лечение в допълнителния пакет.

"Заболявания като инфекциозните заболявания, онкологичните, трябва задължително да останат в основния пакет. Спешният пакет трябва да опише критериите -  неотложоност и спешност", смята още проф. Петко Салчев.