Засилени проверки по морските курорти започнаха инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в Добрич, Варна и Бургас. Масовите инспекции са във връзка с летния туристически сезон и обхващат обектите от търговската мрежа и обществено хранене на територията на курортите, курортните селища и плажовете.

Проверяват се обектите от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Приоритетно под контрол са обектите за бързо хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси, както и туристически обекти, предлагащи оферти за почивка тип „all inclusive".

От агенцията уточняват, че целта на контрола е съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, като съответствие на сградов фонд и оборудване, произход и правилно съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение на храните, етикетиране на храните и други.

Инспекторите проверяват дали във всеки обект за производство на храни работи лице с висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост. Обект на проверките са и заетите в производството и търговията с храни. Необходимо е да се знае дали са преминали предварителни и периодични медицински прегледи по установения за това ред, както и дали са им били проведени обучения относно качеството и безопасността на храните.