Израел засили въздушната офанзива срещу Газа тази сутрин, бомбардирайки около 50 цели, включително четири жилища на екстремисти, след като около 80 ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа към еврейската държава в понеделник - някой от тях стигнаха дълбоко в територията на Израел, пише „Ню Йорк Таймс".

Израелски военни обявиха, че са мобилизирани още резервисти за евентуално участие в наземна операция.

9 души са пострадали при въздушните удари в южната част на Ивицата Газа, според говорител на здравното министерство в палестинския енклав. По-късно от палестинското вътрешно министерство обявиха, че има най-малко 11 загинали и 25 ранени.

Нетаняху инструктира армията да се подготви за нахлуване в Газа
Още...

Рано тази сутрин израелската армия написа в „Туитър", че „провежда "Операция защитно острие" в Газа срещу „Хамас" с цел спиране ежедневния терор срещу израелски граждани".

Говорител на израелската армия каза, че над 1500 резервисти са мобилизирани в подготовка за евентуална наземна операция.

Военно крило на „Хамас" обяви, че бомбардировките са „сериозна ескалация", „която ни задължава да разширим нашите атаки дълбоко в Израел".

Въздушната кампания идва след три седмици на ракетни удари от Газа срещу Южен Израел.

Израел мобилизира 40 хил. войници за унищожаване на „Хамас"
Още...

Сблъсъците между двете страни се засилиха след отвличането на трима израелски младежи в Западния бряг на 12 юни. По-късно младежите бяха открити мъртви. Тел Авив обвинява „Хамас". След като стана ясно, че са убити, беше отвлечен палестински младеж, който се смята, че е убит от еврейски националисти като отмъщение за убитите израелци.