Над 500 души от Самоков се събраха през втория ден на протест срещу зачестилите пътнотранспортни произшествия.

Хората блокираха движението на тежкотоварни автомобили по пътя към София за няколко часа.

Присъствието на граждани беше значително повече от вчера, когато започнаха акциите им, след като в началото на седмицата бе обявено гражданско неподчинение.
Протестът е подкрепен от общината.

Днес Инициативен комитет е подал молба за удължаване на протеста до неделя, като от четвъртък нататък всеки ден с един час протестът ще се удължава.

В четвъртък ще се направи един молебен за здравето на всички водачи по пътищата и панихида за загиналите. По това време ще се затвори цялото движение за около половин час.

В момента Инициативния комитет заседава като има възможност от следващата седмица протестът да бъде безсрочен, а движението на моторни превозни средства да бъде ограничено изцяло.

Припомняме, че вчера над 300 души в продължение над 3 часа блокираха движението и пропускаха само леки автомобили по пътя към столицата. Хората недоволстват срещу зачестилите пътнотранспортни произшествия по вина на водачи на тежкотоварни автомобили в участъка Самоков-София.

Според тях участъкът е изключително натоварен, а преминаването на ТИР-ове затруднява движението и увеличава броя на инцидентите.

Само за едно денонощие преминават над 8 хил. превозни средства, показва статистика на общината. От началото на годината до сега 10 души са загинали при катастрофи.

До проблема в Самоков с тировете се стигна, след като на изхода на Дупница бе поставена табела тировете за София да минават през Самоков. Това от своя страна бе направено след серията катастрофи в столичния квартал „Княжево". Неговите жители също протестираха с блокиране на пътя.

Отклонявайки тировете от Княжево, Пътната агенция ги пренасочи към Самоков.