На последните европейски избори у нас гражданите са били много активни за нарушенията около изборния процес, като са подали в прокуратурата общо 535 сигнала. От всички тези сигнали са образувани обаче 21 досъдебни производства, а осъденият сред тях е само един и то на режим пробация.

Тези данни представи  Николай Георгиев от Върховна касационна прокуратура (ВКС) по време на четвъртото заседание на Гражданския изборен борд към Министерския съвет.

Георгиев посочи още, че от образуваните досъдебни производства на евроизборите от края на май прокурорските решения са общо десет, като осем от тях са прекратени. Именно заради това прокурорските актове, влезли в съда, заради нарушения около изборите са два, а резултатът е само едно сключено споразумение между съд и обвиняем, като обвиняемият е осъден условно и поставен на пробация.

От думите на Георгиев стана ясно още, че държавното обвинение обръща поглед към изборни нарушения, само ако има подадени сигнали с данни или съмнения за извършено престъпление.

За прозрачността и на предстоящия парламентарен вот на 5 октомври ще следи и специално координационно звено, в което се обединяват силите на прокуратура, вътрешното министерство и ДАНС. Към самото звено е създаден и Оперативен щаб, който ще има задача да не допуска престъпления срещу политическите права на гражданите.

Зам.-шефът на ДАНС Ваня Стефанова, която е и председател на този щаб, обясни, че при получаването на сигнали служителите на ДАНС веднага ще ги предават на прокуратурата.

При изминалите евроизбори в ДАНС са получени общо 40 сигнала за изборни нарушения, като най-много са оплакванията в Пловдив, Хасково, Сливен, Варна, Благоевград и Кюстендил. Само две обаче са образуваните досъдебни производства от тези сигнали към ДАНС.

„Обстановката в предизборната кампания е много спокойна, дори притеснително спокойна", обяви пред Изборния борд и зам.-директорът на Криминална полиция към МВР Георги Арабаджиев.

Обратно на думите му обаче Михаил Мирчев от гражданския съвет към борда обяви, че в Бургаска област две политически партии са се захванали с купуването на гласове, като цената на един вот варира между 50 и 70 лева.