В Успенския събор в Кремъл вчера с божествена литургия бе отбелязана 600-та годишнина от смъртта на руския свети митрополит Киприян Българин, признат за обединител на руската православна църква, съобщи БНТ.

Литургията бе водена от патриарха на Русия Алексий Втори. В нея участваха и трима български митрополити, православни руснаци и българи, гърци, сърби и дори католици, начело с кардинала на Милано.

Легендата разказва, че когато по инициатива на Киприян през 1395 година иконата на Владимирската Богородица е пренесена в Москва, татарските орди се разбягват.

За българския му произход сега напомня и паметна плоча, поставена от нашето посолство на мястото, където в Москва се е издигала любимата резиденция на Киприян.

"Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България за началото на руската литература. България даде на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността", казва покойният вече акад. Дмитрий Лихачов.

Св. Киприян Българин е най-известният от редицата български архиереи, които оглавяват престола на великоруските митрополити или заемат други митрополски йерархи в Русия.
Произхожда от известния болярски род на Цамблаковци и е последовател е на Св. Патриарх Евтимий. Напуска България, при завладяването й от османците.

През 1375 г. Киприян бил ръкоположен за Киевско-литовски митрополит. До него се допитвал дори литовския княз Олгерд.
Московският княз Донски обаче го прогонил от своите владения, подлагайки го на унижения и малтретиране.

По-късно, през 1381 година Киприян тържествено е посрещнат в Москва като митрополит на цяла Русия.
Той въвежда в Русия Патриарх-Евтимиевата правописна реформа и прекъсва опитите на западноруските земи да приемат католицизма.

След падането на Търново под османска власт Киприян Българин бил радетел за Вселенски събор, който да обедини всички християни срещу османските завоеватели.
През 1472 г. Киприян е канонизиран за светец.

"По време на своето светителстване той успява да обедини в духовно отношение руските земи и да издигне авторитета на Московското княжество" казва Горан Благоев, който ще подготви излъчването на филм по БНТ за Киприян.