На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият български алпинист, стъпил на върха на света - Еверест.

Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

През 1984 г. се провежда национална експедиция до Еверест. Христо Проданов е утвърден за зам.-ръководител на експедицията, по техническите въпроси. На 20 април, 1984 г. в 18:15 ч. Христо Проданов се изкачва на връх Еверест - сам и без кислороден апарат, по Западния гребен, по "Жестокия път". На върха остава 33 минути. Оставя камерата си на върха (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май).

Слиза по тъмно, по собствените си стъпки - нещо, което нито един алпинист в света не го е правил. Температурите спадат. Извилата се буря го принуждава да бивакува на открито, на височина около 8700 м. Умира в "Зоната на смъртта" на 22 април. По едни от неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на около 8700 метра надморска височина.

На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май - от Кирил Досков и Николай Петков, които слизат по Класическия маршрут по непалските склонове и правят пълен траверс на масива.

Посмъртно Христо Проданов е награден с орден "Герой на Народна Република България".