Контролът по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническото състояние се възлага на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Агенцията ще следи и за осигуряване на безопасната им експлоатация и изпълнението на дейности по извеждането им от експлоатация до възстановяване на технологичната и конструктивната сигурност или по ликвидирането им.

Това става, след като правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите, които ще предложи на парламента за одобрение, съобщават от МС.

От „Дондуков 1" уточняват, че с предлаганите промени се осигурява въвеждането на принципа „замърсителят плаща". Осигуряват се и законови механизми за възстановяване на ресурсните разходи и разходите за околна среда в рамките на възстановяването на разходите за водни услуги за възможно най-широк кръг услуги. Това е елемент от изпълнение на предварителните условия за предоставяне на средства от европейските фондове за програмен период 2014-2020 г., уточняват от правителствената информационна служба.

Чрез промените се ускорява и процесът по определяне на санитарно-охранителни зони около водовземните съоръжения за питейно-битово водоснабдяване.