Висшият съдебен съвет отстрани Веселин Пенгезов от длъжността председател на Софийския апелативен съд.

Това съобщи председателят на Дисциплинарния състав към ВСС Георги Шопов.

Причината за отстраняването му е уронване на престижа на Софийски апелативен съд във връзка със скандала с имотите в Приморско.

Пенгезов е отстранен от председателския пост, но ще продължи работата си като действащ съдия в САС.

Решението бе взето с 15 гласа „за", 4 „против", а трима от висшите магистрати се въздържаха.

Припомняме, Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, свързани с имотния скандал в Приморско.

Впоследствие председателят на ВАС Константин Пенчев освободи като председатели на отделения в съда Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов.

Разследването за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати, беше поето от Софийската градска прокуратура. Част от проверката „отиде" в СГП заради магистратския статут на съдиите Андрей Икономов, Николай Юрумов, Панайот Генков, прокурорът Иван Иванов, както и Веселин Пенгезов.

Преди това името на шефа на Апелативния съд бе замесено в друг скандал. В своя публикация столичен вестник го обвърза с „Октопод". Впоследствие вътрешният министър Цветан Цветанов отрече пред news.bg Пенгезов да е магистратът, приятел на "Октопод"-а.

Час след решението на ВАС Пенгезов го коментира в кулоарите на Съдебната палата: Цветанов иска да овладее и Апелативния съд

Вътрешният министър Цветан Цветанов е осъществявал натиск над Веселин Пенгезов, заяви съдията пред журналисти.

Веселин Пегнезов посочи, че днес е отстранен, защото - по думите му, така е било наредено отгоре. Според него магистратите са го отстранили заради натиск от страна на Цветан Цветанов.

Пенгезов каза още, че постът му е много апетитен и допълни, че преди решението за отстраняването му, магистрати от ВСС са се срещнали със Цветанов. Пенгезов обаче не пожела на този етап да посочи конкретни имена.

Веселин Пенгезов каза, че ще обжалва решението на магистратите, защото то е незаконосъобразно и необосновано.

Основният натиск над него идвал защото вътрешният министър искал ареста на Антон Петров - Хамстера още през февруари миналата година. Тогава Цветанов се обадил на Пенгезов от Германия и му казал, че иска Хамстера за постоянно в ареста.
(Припомняме, през февруари месец 2010 г. премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов бяха на посещение в Брюксел.)

Председателят на САС пък му отговорил, че не зависи от него и че има съдебен състав, който ще определи мярката му по законосъобразен начин.

„Напълно съм убеден, че е имало натиск, защото се получават почти 18 гласа „за" моето наказание, което е почти равносилно на гласовете, с които беше избран Георги Колев за председател на ВАС", обяви Пенгезов.

Това е решение на ВСС, което, предполагам, е взето на базата на фактите и обстоятелствата от проверката, която е извършена. По подобни теми не съм разговарял с г-н Пенгезов, затова казах, че е несериозно въобще да се коментира. Ако г-н Пенгезов има някакви други факти и обстоятелства, нека да ги споделя.
Цв. Цветанов

Той посочи, че има известни опасения, че двата състава на ВАС ще бъдат обективни, но допълни, че все пак разчита на това българският съд да вземе решението си въз основа на фактите и закона.

Пенгезов увери, че няма да излиза в отпуск и ще влиза в съдебна зала по дела.

Той прочете обвинението, въз основа на което е отстранен. В него се казва, че дъщерята на председателя на САС - Ана Пенгезова, е преидобила право на строеж в Приморско в нарушение на тогава действащата нормативна уредба и че това обстоятелство е станало известно на нейния баща. „Не зная какво точно съм нарушил - с действие или бездействие, с мое действие или бездействие или с такова на дъщеря ми", сподели пред журналисти Веселин Пенгезов.

„Сълажявам много, но това не е юридически издържано обвинение", подчерта председателят на САС. По думите му, извън полезрението на ВСС са останали редица факти, които според него са от съществено значение. „Никакви действия не са предприемани за строителство и в края на краищата дъщеря ми се отказа от правото на строеж", посочи Пенгезов.

Той призна, че е знаел, че дъщеря му е кандидатствала за земя в Приморско. По думите му обаче земята е в ромската махала и не представлява апетитен имот.

„Разбира се, че знам за правото на строеж. Тя е моя дъщеря. Аз никога не съм го крил. Но в края на краищата аз изрод ли съм, за да пратя моята дъщеря да извърши правонарушение някъде, още повече престъпление. Трябва да съм ненормален баща, за да пратя дъщеря ми на такава стъпка", коментира още Веселин Пенгезов в Съдебната палата.

„Знаете за войната, която започна между мен и вътрешния министър от февруари миналата година и средствата, които той използваше, за да ме компрометира по някакъв начин и да внуши, че аз съм едва ли не свързан с престъпни структури", коментира Веселин Пенгезов.

Той припомни, че е било установено след разследване, че не познава Николай Велков (задържан при акция „Октопод"). „Виждате, че сега става битка за поста на градски съдия, ще стане сериозна битка и за поста на апелативния съдия, а овладеят ли се тези два поста - позициите са овладени", коментира още Веселин Пенгезов.

Припомняме, постът шеф на Софийски градски съд се оваканти, след като Георги Колев бе избран да оглави Върховния административен съд.

Пенгезов допълни, че му е оказван натиск и по дела. Освен това са изгонили съпругата му от ДАНС, започнали са атаки срещу него, имало е твърдения и че е вземал определени суми в размер на 5-6 млн. лв. за определени дела и т.н.

Пенгезов коментира, че не може да има натиск над съдебната система и подчерта, че все още не се е родил човекът, който може да осъществява натиск лично над него.
Ако ВАС действа под натиск, Пенгезов посочи, че ще обжалва решението за отстраняването му в Европейския съд по правата на човека със седалище в Страсбург.