Пловдивският апелативен съд гледа т. нар. „дело на имамите". Апелативната прокуратура атакува присъдата на Пазарджишкия окръжен съд с искане за по-строги наказания. Присъдата е атакувана и от осъдените, чиито адвокати пледират за отмяна, съобщава БГНЕС.

Става въпрос за делото, по което Ахмед Муса Ахмед единствен получи ефективна присъда от една година.

Той днес не присъстваше в съдебната зала. Ахмед Муса е в ареста по ново обвинение. Сред останалите обвиняеми по днешното дело са Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа. Освен Саид Мутлу, който получи условна присъда от съда в Пазарджик, останалите бяха наказани с административни глоби.

Съдът разпита двама нови свидетели преди да започнат пледоариите по делото. Относно картата за проповедник на Ахмед Муса показания даде главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Абдул Ахмедов. Той каза, че не помни докога е била валидна картата. По презумпция с нея Ахмед Муса е бил легален проповедник на Главно мюфтийство. Апелативен прокурор Божидара Попова контрира, че картата с номер 46 е издадена с подписа на председателя на Висшия национален мюсюлмански съвет, а той няма такива прерогативи.

Салих Селим е другият свидетел, дал показания днес. Той е бил домакин на сватба, на която се предполага, че са отправяни публични закани към държавността в България. Пред съда той заяви, че не бил видял такова нещо.

Пледоарията на прокурора продължи три часа. Тя включваше както обвинителната теза, така и отговор на възраженията от страна на адвокатите на подсъдимите.

Прокурор Божидара Попова изнесе данни за среща в Мека през 2005 г., на която присъства и шейх от Саудитска Арабия. Там част от подсъдимите са подписали под контрол за споразумение за създаване на организация, чиято задача е благотворителност, проповядване на идеите на исляма и подготовка на младежи за проповедници. Има документи за финансиране, както и бланки за отчет пред централата. Разпределяли се и длъжности.

На семинар в Истанбул през 2008 г. бил приет план за България, чиято финансова обезпеченост възлиза на 219 306 евро. Бюджетът е разпределен по пера, сред тях влизат създаването на фондации, сдружения, център за опознаване на исляма, читалище, издръжката на петима ученици, заплати за проповедниците. Те работят за 350 евро на месец.

През 2009 г. са приети пет цели в плана за България. Една от тях е разкриване в България на клон на съществуващата в Холандия фондация "Ал Уахаб ал Ислам". Сред останалите цели са изпращането на младежи за студенти в Саудитска арабия, спортен проект за привличане на младежи.

Защитата на имамите смята, че всички доказателства са скалъпени.

Делото ще продължи и утре, като се очаква съдебно решение.