Израелската анкетна комисия, която ще разследва нападението на 31 май срещу международен морски конвой с хуманитарна помощ за Газа, ще има интернационален състав, съобщи израелският вицепремиер Дан Меридор за турското електронно издание Хабертюрк, цитирано от АФП.

Хабертюрк съобщава, че днес израелският премиер Бенямин Нетаняху е потвърдил, че комисията ще бъде председателствана от пенсионирания съдия от върховния съд Яков Тиркел.

Според израелските медии двамата чуждестранни експерти в комисията ще бъдат американец и европеец.

Комисията ще бъде ръководена от пенсионирания съдия от Върховния съд на Израел Яков Тиркел. В нея ще бъдат включени двама чуждестранни наблюдатели - носителят на Нобеловата награда за мир, северноирландецът Дейвид Тримбъл, и бившият заместник главен прокурор на канадската армия Кен Уоткин.

 

Според официален представител на Египет, пожелал анонимност, върху Израел се оказва международен натиск да намери алтернативни мерки. Пред "Ройтерс" източникът заяви, че има реална възможност скоро да се постигне частично вдигане на блокадата.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън работи в тясно сътрудничество с Египет за нови начини за решаване на проблемите на палестинците в Газа в резултат на израелската блокада, заяви той пред "Ройтерс".

Египет е единствената страна освен Израел, която има обща граница с Газа. Миналата седмицата страната отвори граничния пункт при Рафах, за да допусне хуманитарни конвои в бедстващата палестинска територия.