Най-голямата верига за търговия на дребно в света Wal-Mart се трансформира в технологична компания, обяви по време на на икономическия форум в Давос изпълнителният директор на компанията Даг Макмилън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Сменяме подхода към правенето на бизнеса си. Технологиите сега определят всички процеси - от автоматизацията на доставките до кадровата политика и това е признак за зрелостта на компанията", заяви мениджърът.

По думите му търговската верига е създала подразделението WalMart Labs, привличайки неголям екип от ИТ специалисти, търсещи възможности за повишаване на качеството на услугите им, тъй като на този етап обслужването в голяма степен е обусловено от адаптацията на дигиталните технологии.

Макмилън обърна внимание на нарастващото количество покупки с използването на мобилни устройства. Например, половината от продажбите на Wal-Mart по време на коледните празници във Великобритания са направени чрез заявки от смартфони и таблети.

„На малко хора им харесва да ходят половин ден из магазина. За потребителя е важно бързо да купи това, което му е нужно, и да си тръгне. Особено за младите. Новите технологии, съчетани с безплатните доставки по домовете, създават такава възможност", обясни мениджърът.

В отговор на изказани от участници в дискусията съмнения за превръщането на Wal-Мart в технологична корпорация, Макмилън се пошегува:
„Вие още не сте видели нашия ИТ бюджет".