Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева сезира Окръжната прокуратура в Кърджали за влошеното качество на питейната вода от яз. „Боровица" и продължаващото многократно завишение на нейната мътност, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

От няколко дни от чешмите в Кърджали, Момчилград и околните села тече кафява вода, негодна за пиене. Официалната позиция на „В и К" е, че това се дължи на проливните валежи, които са предизвикали авария на съоръженията в пречиствателната станция, се казва в съобщението.

Караянчева настоява магистратите да извършат проверка, която да установи кои са действителните причини за създалата се ситуация, взети ли са адекватни мерки за овладяването й, допуснато ли е влагането на непозволени препарати, които са довели до замърсяването на водата.

Реакцията на народния представител е продиктувана от многобройните сигнали, питания и оплаквания на гражданите, както и от необходимостта да бъдат изяснени всички обстоятелства по случая, за да бъде защитено здравето на хората.

Има съмнения, че аварията в пречиствателната станция се дължи не само на високата мътност на водата от яз. „Боровица" вследствие на проливните валежи, но и на изпробването на нов вносен реагент за пречистване на водата, който не е снабден с изискуемите документи и сертификати за безопасност и не е разрешен за ползване на българския пазар", се казва още в писмото на Караянчева до прокуратурата.

Тя настоява да бъде удостоверено дали новият реагент е тествен в реално време, вместо да се приложи първо в лабораторни условия, спазена ли е процедурата за подбор и прилагане на химически вещества за пречистване на водата  и защо представителите на фирмата-доставчик на този реагент са имали достъп до пречиствателната станция и са се намесвали в технологичния процес.

Караянчева е изпратила питане и до управителя на „В и К" инж. Кера Василева, в което настоява за следните отговори: защо не е било съобщено предварително на пречиствателната станция за прииждащата мътност, за да бъдат подготвени служителите и съоръженията да реагират незабавно? Имало ли е на място компетентни служители, които да набележат план за адекватни действия? Какви действия е предприел конкретно ръководителят на пречиствателната станция и не е ли подценил създалата се ситуация? Как са реагирали органите за контрол по качеството на водите, взети ли са съответните проби за анализ, какво показват резултатите и съдържат ли пробите елементи, увреждащи човешкото здраве ?

Защо след като на 23 юли от чешмите буквално течеше кал, от страна на „В и К" бе съобщено, че мътността на водата в мрежата е в допустимата норма от 16 мг/л? Манипулирани ли са данните и кой носи отговорност за това? Какви ще бъдат реалните последици за гражданите вследствие подаването на мътна вода, а именно - как ще се отрази мътността върху изправността на водомерите, бойлерите и останалите домакински ел.уреди, а също така и върху дейността на детски градини, болници и здравни заведения?

Кой ще поеме отговорност за случилото си, ще бъдат ли наказани виновните длъжностни лица и как ще бъдат компенсирани потребителите за претърпените имуществени и неимуществени вреди, е последното питане на Караянчева.