Полицията на британския град Манчестър стана първата полицейска служба във Великобритания, която започна да използва популярната социална интернет-мрежа Facebook за борба с престъпността, съобщи британският телевизионен канал "Скай ньюз".

Интернет-специалисти от манчестерската полиция са разработили специално приложение за сайта Facebook, което потребителите могат да добавят в своя списък.
То ще бъде използвано за публикуване на новини,  клипове и обяви от полицията.

Потребителите ще могат при желание да препращат едно или друго съобщение на приятели, или да пишат свои коментари.
Те могат и да откликнат на обява за търсене на свидетели на дадено престъпление.


"Това приложение ще позволи на полицията в Манчестър да повиши информираността на хората за различни инциденти, случили се в нашите общини и да се получават повече оперативни данни от обществеността, за да бъдат привлечени нарушителите към отговорност",  заявява заместник главният началник  на манчестърската полиция Роб Тейлър.
"Facebook има 59 милиона потребители, 7 милиона от които живеят в Обединеното Кралство, така че ние смятаме този начин много подходящ за разпространение на съобщенията ни на по-персонализирана основа",  добавя той.

На този етап социалните мрежи като Facebook, MySpace и Bebo, се използват активно от различни търговски фирми, при това не само за търсене на потенциални сътрудници, но и за откриване и проучване на информация за тях.