"Атака" поиска разваляне на концесионните договори за добив на злато и ценни метали.

Лидерът на националистите Волен Сидеров призна от парламентарната трибуна, че действително нямало много правни основания за прекратяване на концесиите, но пък имало достатъчно морално-етични такива.

Той изрази надежда да разбере защо останалите политически сили са против това предложение. Нито един одит не е направен на Челопеч, обясни атакистът, който от години атакува фирмата.

Над 7 милиарда лева, по негови данни, е спечелила компанията "Дънди прешъс металс" за годините, в които работи у нас, което пък е 700% печалба за компанията. Концесионната такса, която тя плаща на държавата, е под 1%.

Сидеров обяви награда от 10 лева, ако някой от колегите му депутати му посочи друга държава в света, в която концесионната такса е под 1%. Това продължава 16-та година, недоволен е Волен Сидеров.

Прекратете тази престъпна концесия, настоя лидерът на националистите. Поправете един престъпен договор, настоя атакистът. Това е съдбовен въпрос за България, категоричен е той. Всяко едно продължаване на тази концесия ще доведе до ново и ново ограбване, заяви Сидеров.

Чавдар Георгиев от БСП се съгласи със становището на "Атака", че договорът, сключен от кабинета „Костов" е неизгоден. По времето на НДСВ пък отпаднала клаузата за предоговаряне към договора с компанията. В света няма държава, която да получава под 15% от добитото, изтъкна червеният депутат. Искането на националистите, по мнението му, било абсолютно справедливо.

След разгорещени дебати мнозинството отхвърли предложението на Атака кабинетът да предприеме мерки за прекратяване на действащите концесионни договори. "За" бяха 48, 43 - "против", 47 бяха "въздържал се".

"Защо депутатите на управляващата коалиция и най-вече на ГЕРБ мълчаха по отношение на предложението за прекратяване на договорите за концесия за добив на злато и цветни метали".

Този въпрос зададоха от „Атака" и на брифинг в Народното събрание, след като не получиха необходимата подкрепа от мнозинството в пленарна зала за решение на парламента за прекратяване на концесията на злато и у нас.

„Интересно беше поведението и гласуването на Патриотичния фронт, с чиито гласове можеше да мине нашето предложение. Те обаче поеха позицията на защита на ограбването на България", изтъкна лидерът на „Атака" Волен Сидеров.