Русия отхвърли като неприемлив текстът за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, който е подкрепян от западните държави. Също така ще използва правото си на вето, ако проекторезолюцията се предложи за гласуване късно тази вечер.

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов, цитиран от „Франс прес".

Ако те решат да гласуват в четвъртък, знаейки, че за нас текстът е неприемлив, то ние няма да позволим да бъде прокаран", изтъкна той, цитиран от Интерфакс.

Гатилов допълни, че не очаква да се гласува толкова скоро. „Процесът по консултациите тепърва започва и ще отнеме известно време", изтъкна той.

Като цяло тяхната резолюция не е балансирана и се предвижда задълженията да бъдат изпълнени само от сирийското правителство. На практика не се споменава нищо за задълженията на опозицията", обясни Гатилов.

Ние ще трябва да придвижим конструктивен текст за възможна проекторезолюция, която  да може да отговори на истинската ситуация", разясни той.

Припомняме, във вторник Русия разпространи проекторезолюция, в която настоява да се увеличи мандата на специалната мисия на ООН в Сирия с още три месеца, без да се приемат ултимативни мерки, тъй като на 20 юли изтича мандата на мисията.

Проекторезолюцията бе отхвърлена от Запада.

Западните страни излязоха със своя проекторезолюция, в която се настоява за налагане на санкции на Сирия, също така стартиране на политически преход и ултимативни искания за прекратяване на насилието в страната.