Американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко са пристигнали успешно на Международната космическа станция (МКС) за старта на 12-месечна мисия, съобщават световните информационни агенции.

Това ще бъде най-дългият непрекъснат престой, който някой някога е имал на борда на орбитална станция. МКС се намира на 400 км от земната повърхност.

Двамата космонавти пристигнаха на МКС с руска капсула „Союз", която се е скачила със станцията около 3:30 часа българско време тази нощ, съобщиха от НАСА.

Учените се надяват да получат по-добра представа относно ефектите върху човешкото тяло при живот в условията на микрогравитация в продължение на продължителни периоди.

Космическите агенции подчертават, че данните ще бъдат безценни в светлината на организирането на пилотиран полет до Марс, който може да отнеме повече от 500 дни.

Скот Кели и Михаил Корниенко са излетели от космодрума Байконур в Казахстан.

На борда на "Союз" е бил и космонавтът Генади Падалка, който ще живее и работи на станцията в продължение на около 6 месеца.

Кели, Корниенко и Падалка бяха посрещнати от намиращите се там Тери Върт, Саманта Кристофорети и Антон Шкаплеров.

Корниенко и Кели са се подготвяли за изпитанието в продължение на две години, но това не е първият им полет. Кели е бил общо 180 дни в Космоса по време на два полета със совалка и една мисия на МКС. Корниенко е пребивавал веднъж на орбиталната станция за 176 дни през 2010 година. След шестмесечния си престой в орбита,

Падалка ще постави рекорд за най-много общо време, прекарано от човек в Космоса. В края на мисията зад гърба му ще бъдат малко под 900 дни космически престой.