Реформаторският блок (РБ) настоява страната ни да започне процедура за членство в Европейския банков съюз.

По повод информацията от БНБ за причините за отнемането на лиценза на КТБ, лидерът на ДСБ Радан Кънев припомни, че през изминалата една година многократно са посочвали КТБ като средищна институция на това, което наричаме политическа мафия в България.

„Заключението на одита показва, че мафията превзема държавата за сметка на българските данъкоплатци и вложители", заяви Кънев. Със съучастието на поредица управляващи мнозинства било създадено преднамерено специално отношение към тази банка. Реформаторите са разтревожени, че цената за това отношение ще бъде платена от данъкоплатците.

По този повод Реформаторите настояват България да вземе стратегическо решение за незабавно започване на процедура за влизане в Европейския банков съюз и чакалнята за еврозоната.

За да се случи това, РБ предлага и няколко спешни стъпки. На първо място - незабавна, мигновена оставка на кабинета, тъй като в тази ситуация, според тях, „кабинетът няма легитимност да изведе държавата от кризата". След това да се назначи служебен кабинет, който да осигури доверие и стабилност на държавата. Реформаторите настояват и за спешно свикване на КСНС при президента за постигане на политическо съгласие около мерките, които предлагат.

Всяко лице, което е имало позиции на управление, контрол и надзор, трябва да бъде разследвано.

„Искаме пълно разследване на всички институции, които упражняват контрол", категорично заяви лидерът на ДСБ.

„Категорично е необходимо до следващото българско управление Ахмед Доган и Делян Пеевски да нямат досег, защото не е възможно под техния контрол държавната власт да разследва и да оздрави процеси, за които те са основните причини", подчерта Кънев.