Близо 6-7% от гласоподавателите продават гласа си. Това е тъжната констатация, с която МВР има амбицията да се справи. Констатират се и рисковите секции, които основно са в бедните райони, където хората са икономически зависими.

„МВР започна да набира обороти", заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов по време на дискусия на експертния съвет към ведомството за борба с изборните измами.

53 сигнала са постъпили до 19 септември за купуване на гласове на тези избори, от тях на тел. 112 са подадени 19 сигнала от граждани, стана ясно от думите на вътрешния министър.

160 лица са установени, които се занимават с изборни измами, образувани са 11 досъдебни производства.
Разбита е група за търговия с вот в Ямбол. 11 лица са замесени в ямболската схема. От тях 8 са с повдигнати обвинения.

Мен не ме интересува коя е политическата сила, но има ли лица, които по един или друг начин нарушават закона, ще си понесат цялата строгост, увери министър Йордан Бакалов.
В това министерство не се коментира никоя партия, уверява той. Според него МВР трябва да бъде деполитизирано, а неговото впечатление е, че МВР е политизирана структура.

Рисковите секции, върху които е съсредоточено вниманието на правоохранителните органи, са основно в бедни райони.

Особеност в политическата обстановка е, че много често правим избори, коментира социологът доц. Димитър Димитров.

В Кърджали, Разград и Търговище се запазва активността на избирателите на вота 2013 и 2014-а. ДПС е увеличила влиянието си сред избирателите във Видин 5-6 пъти, в Перник - 3 пъти. Партията губи на последните избори 4 000 гласоподаватели в Кърджали, по 2000 в Шумен и Разград. Увеличили са се избирателите си в Монтана, Благоевград и др.

Димитър Димитров предупреди, че има рискови 100-ина секции във Враца, Монтана и Видин и за подобни секции трябва да се състави специален режим на ред и охрана на протичане на изборния ден.

Най-голям ръст на избирателите в редица секции се наблюдават при ДПС и ББЦ, което навежда на мисълта, че тези формации се възползват от търговците на вот.

Антоний Гълъбов на свой ред бе категоричен: „Когато говорим за купуване на гласове много подценяваме проблема". Това е политическа корупция, категоричен е социологът.

Има проблем в начина, по който прокуратурата придвижва напред сигналите, постъпили в МВР, смята Гълъбов. В страната има места с генерична корупция, обясни той. Между 14-16% е обемът на „пазара" на вот. Според Гълъбов около 6- 7% е ядрото на тези, които продават гласа си. Те също са потенциални жертви на мрежата за купуване на гласове.

Хората, които търгуват с гласове, не работят само за една партия или, както го обясни социологът - „Те са унисекс" - продават на партията, която плаща най-много. По думите му вече е ясно кои са търговците на гласове, както и къде се намират, а МВР има желание да се справи с тях.

Гълъбов вижда голям проблем с огромния брой партийни наблюдатели. Тези хора влияят върху спокойствието на избирателите, смята той. В петък, по думите му, търговците на вот са тръгнали на предизборен пазар. МВР обаче е по петите им.

В българската политика се въртят мръсни пари, смята Антоний Гълъбов. Тези мръсни пари се перат основно през кампаниите.

1100 са картотекираните в МВР купувачи на гласове. Създадени са специални щабове за работа по сигнали за търговия с вот.  От днес работи денонощна линия за подаване на сигнали 02/ 9822232.