Бъдещите майки да се постараят да кърмят децата си и да не бързат да посягат към адаптираното мляко. Това посъветва зам.-директорът на Първа САГБАЛ „Св. София" д-р Валентина Григорова при откриване на семинар на тема „Кърменето като основен процес в развитието на детето и изграждането на имунитета му", съобщават от болницата. Със срещата за представителите на медиите бе поставено началото на отбелязването а Световната седмица на кърменето - 1-7 август.

„Като най-голямата общинска акушеро-гинекологична болница в София и втората по големина в страната, Първа САГБАЛ „Св. София" не веднъж е показвала активната си подкрепа за кърменето, на което се поставя голям акцент, както при работата с нашите пациентки в стаята за първи стъпки, така и по време на Училището за родители",  посочи Григорова.

„Св. София" се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето с инициативата „Кърмене за здраве", като през цялата следваща седмица всеки ден от 13:00 часа, в болницата ще бъде организирано безплатно училище за бременни и млади майки с основен акцент върху кърменето и храненето на новороденото.

Неонатологът от Специализираната болница за активно лечение по детски болести доц. Ралица Георгиева представи данни за България, според които 91% от новородените са на естествено хранене при изписване от родилното отделение. Това сочат данни за България, представени от неонатолога от Специализираната болница за активно лечение по детски болести доц. Ралица Георгиева. След това процентът на кърмените деца намалява значително. Така например, само на кърма са 66% от двумесечните бебета и едва 1-2% от шестмесечните.

В същото време изследванията непрестанно доказват благоприятния ефект на кърменето, който се изразява в: оптимален растеж; подобрена резистентност към инфекции; намалена честота на алергиите; подобрени параметри на сърдечно-съдовото състояние; превенция на метаболитни заболявания; подобрено неврокогнитивно развитие.

Специалистите алармират, че при изкуствено хранените кърмачета има значимо по-висок риск от затлъстяване, дислипидемия, артериална хипертония, инсулинова резистентност и ендотелна дисфункция. Изследванията показват, че честотата на затлъстяване е най-ниска сред продължително кърмените деца. Любопитното е, че според проучване сред 467 деца в Краков, продължителното кърмене е свързано с по-висок коефициент на интелигентност.

От своя страна специалистът по хранене проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи акцентира върху храненето по време на бременност и кърмене и отражението му върху кърмата. По думите й през бременността е особено важно да се приемат храни, които са богати на фолиева киселина, на омега-3 полиненаситени мастни киселини, желязо и йод. Пълноценното хранене и приемът на достатъчно течности, а не приемът на специални храни, са от значение за продукцията на кърма, обясни д-р Петрова.

Тя посочи, че по хранене за нормално количество кърма през първите шест месеца жените трябва да приемат по 600 ккал дневно, а през вторите шест месеца - по 400 ккал. Ограниченият прием на течности може да намали количеството на кърмата. Затова специалистът препоръчва при кърмене жените да пият от 8 до 10 чаши течности дневно. Според нея водата, айранът и неподсладените плодови сокове са най-добрият избор за кърмещите. Препоръчително е да се избягват напитки със захар, както и алкохол и кофеин, които могат да преминат в кърмата.

Адекватното и здравословно хранене е един от важните фактори, определящ оптималното физическо, психическо развитие и доброто здравословно състояние на кърмачетата. През първите 6 месеца от живота кърмата осигурява всички необходими хранителни вещества, енергия и течности за бебето, обясни д-р Лалка Рангелова от НЦОЗА.

Тя добави, че според съвременните препоръки захранването трябва да се осъществи около 6-месечна възраст на кърмачето. Точното време или стартът на захранването е индивидуално обусловен и се осъществява по преценка на педиатър и/или диетолог в рамките на периода на захранване, обхващаш времето от 4 до 6 навършени месеца след раждането.