Меглена Кунева представи „необичайна" за България политическа програма на своята на партия „България на гражданите".

Тази програма е изпитана, тя е резултат от ясно формулиране на проблемите и начините, по които могат да бъдат решени, заяви Кунева при представянето на документа в столичния „Шератон".

Тя подчерта, че при изготвянето й са подходили по необичаен за България начин: „Тази програма не е за всичко, тя е за тези неща, за които имаме конкретни предложения и можем да разрешим тези проблеми".
Ако всичко е приоритет, то тогава нищо не е приоритет, категорична бе Кунева.

Тя благодари на екипа, с който е работила по програмата, тъй като „и най-хубавите идеи, ако човек не ги приложи, просто ще останат куп хартия".

Това е носещата конструкция, на която ще стъпи политическата програма на „България на гражданите" и ще донесе успех на България, заяви Кунева, което предизвика бурните аплодисменти на присъстващите в залата.

Самата програма е съставена от три опорни стълба - България на гражданите, България на растежа, България на бъдещето.

Първият стълб беше представен от Даниел Вълчев.
Ние вярваме, че силното гражданско общество изисква "малка", добре организирана и отговорна пред гражданите държава, заяви той.

Основните точки, намерили място в тази част са изграждане на силно гражданско общество; промени в Конституцията; справедлив и прозрачен изборен процес; ефективно правосъдие; стабилен вътрешен ред и сигурност; професионална и независима администрация; силно местно самоуправление.

В тази връзка хората на Кунева предлагат промени, насочени към по-лесно свикване на референдуми и по-голяма тежест на резултатите от тях; изграждането на механизми за ефективно гражданско участие в държавните регулаторни органи.

Важни промени, за които настояват са и намаляване броя на народните представители; премахване на фигурата на заместник-министрите; изчистване на избирателните списъци от "мъртви души" чрез активна регистрация за участие в изборите.
Мнозина са говорили за това прочистване, ние обаче ще го направим, закани се Вълчев.

Той засегна и темата за съдебната система. Основен проблем, който са засекли е неравномерната натовареност на магистратите.
Не сме категорично за разделяне на ВСС на два отделни съвета - един, засягащ съдиите и втори, засягащ останалите магистрати, подчерта Даниел Вълчев.

Той настоя и за промяна на съотношението между служителите с полицейски правомощия и администрацията в МВР, както и въвеждане на тестове за лоялност за ръководителите в МВР и специалните служби; освобождаване на МВР от неприсъщи дейности.

Акцентите във втория, икономическия стълб, представи бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски.
Ние вярваме, че за да има растеж, трябва да останат повече пари при домакинствата и предприемачите. Трябва да остане повече власт при гражданите и неправителствените организации, както и повече свобода при хората, заяви той.

От „България на гражданите" категорично се обявиха за запазване на валутния борд; намаляване на държавната намеса в икономиката; създаване на условия за откриване на поне 150 000 работни места в рамките на 2 години. Специално внимание е отделено и на малкия и среден бизнес.

По отношение на енергийната независимост от партията дават рамо за изграждането на българската отсечка от „Набуко" и гарантиране националния интерес в проекта "Южен поток".

Ние вярваме, че една нация е просперираща, когато е здрава, икономически задоволена, увеличаваща се, образована и не на последно място щастлива, подчерта от своя страна Прошко Прошков, който презентира „България на бъдещето."
Той се „опита да запази усмивката си на лицето", докато говори за тежките теми като здравеопазване, образование, спорт, околна среда: „Ние предлагаме мерки, които изискват не толкова труд, колкото воля."
Сред тях са електронно здравеопазването; увеличаване на бюджета за образование с най-малко 500 милиона лева годишно и подобряване на законодателството в областта на висшето образование.

Акцент в програмата е поставен и върху майките и децата. Сред предложенията са месечните добавки за отглеждане на малко дете да се индексират с темпа на инфлацията; възприемане на принципа "парите следват детето" независимо дали посещава общинска или частна детска градина.
Целта е след 2 години от управлението ни да няма нито едно дете извън детска градина, подчерта Прошков (бивш кмет на столичния район Лозенец, б.р.) и обеща безплатни лекарства за децата до 7-годишна възраст и възстановяване на училищното здравеопазване.

„България на гражданите" обещаха и предвидима и отговорна външна политика, както и приоритетно развитие на двустранните отношения с най-бързо развиващите се и големите икономики.
Нека не се държим комплексарски на Балканите, призова Прошков.

След като изслуша с интерес колегите си, Меглена Кунева заяви, че именно това са най-важните акценти, които ще определят бъдещето не само на „България на гражданите", но и на България.
Аз съм повече от сигурна, че ще чуем част от нашите акценти в програмите на други политически партии. Но ние няма да проявим абсолютно никаква ревност по този повод, защото това е платформа, която да превърне страната ни в просперираща, европейска държава, в която всеки е на мястото си и всеки може да се развива, заяви Кунева и обеща: България ще расте.

Ние искаме да поемем управлението, защото знаем, а не защото ще се учудваме какво нещо заварваме, заяви още лидерът на „България на гражданите", като допусна, че е възможно да се изненадат от дълбочината на проблемите.

След ГЕРБ ще е много трудно да кажем, че имаме тази идентификация, която те наложиха за „дясното", коментира още Кунева и обеща да покаже и социалната страна на нещата.
Знаем накъде сме се запътили - посоката за нас сочи Европа. Няма да създаваме свръхилюзии и знаем, че пътят, който ни чака не е лек, коментира още тя.

Нашият хоризонт надхвърля два или три управленски мандата, но ние имаме смелостта да предложим цялостен модел за развитие на страната ни, похвали се Кунева.
Изпитвам силна вяра, че ще успеем и имам само един страх - да не загубим вярата си, за да можем да се справим с трудностите по пътя, заключи Меглена Кунева.