Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе изнесе днес едночасова реч, предавана по държавната телевизия, в която се закани да отнеме земи, принадлежащи на белите хора в страната. Той изнесе данни, според които те притежават големи територии. Според държавния глава, те трябва да принадлежат на африканците и "нашите хора не могат да страдат повече". Можем да направим нещо за себе си. Нямаме нужда белият човек да ни ръководи.

Според организации обаче, дългогодишната политика на управляващите е довела до драстично намаляване на белите в страната и към момента те не са повече от 4000 души.

Президентът е склонен на известни отстъпки, в случай, в САЩ отменят санкциите, наложени на него, семейството му и приближени до властта. Той използва случая да критикува западните сили заради санкциите. През декември Мугабе уволни вицепремиера и 7 министри, като сред обвиненията срещу тях бе и план за преврат, подпомаган от САЩ.

Мугабе навърши официално 91 години на 21 февруари, но тържествата по повода продължиха цяла седмица като днес бе кулминацията - тържество за 20 хиляди гости, струващо около един милион долара, предадоха световните информационни агенции. Менюто е включвало отбрани деликатеси. Твърди се, че той е платено от дарения.

Най-възрастният действащ държавен глава на планетата в момента, управлявал страната 35 години, показва ясно, че няма намерение да сдава властта поради напредналата си възраст. На тържеството, негови млади поддръжници са настояли той да управлява до смъртта си. По време на следващите избори, Мугабе ще бъде на 94 години.

В петък в телевизионно интервю, той заяви, че не е избрал наследник, който да поеме партията му ЗАНУ. Човекът, който ще го наследи, би могъл да дойде от всяко едно ниво на партията, каза той.

През 2013 година той спечели оспорван вот срещу опозиционния лидер Морган Звангирай.