Трус с епицентър в Македония бе усетен в София и много други градове в България, съобщиха за news.bg от Геофизичния институт на БАН.

Земетресението е с епицентър на около 160 километра в югозападна посока от София, извън територията на страната, уточняват от Министерство на извънредните ситуации.

Земетресението е с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер.

От БАН съобщиха още, че данните около труса засега се обработват и не могат да съобщят повече подробности.

До момента няма постъпили сигнали за нанесени материални щети след земетресението, което беше усетено основно в югозападната част на страната. Това съобщават от Оперативните комуникационно-информационни центрове (ОКИЦ) на Министерството на извънредните ситуации по места, на които беше разпоредено да съберат данни по общини.

Земетресението беше усетено в областите Благоевград, Кюстендил, София, Пазарджик, Пловдив, Перник и по високите етажи на сгради в Кърджали, съобщават от Министерство на извънредните ситуации.

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН интензивността на земетресението в община Петрич е била между от 5 - 6 степен. В София и Кюстендил около 3 степен, а в Димитровград и Панагюрище - 2 степен.

Трусът е бил хоризонтален и е регистриран малко след 19 часа.