Анна Чапман - „фаталната жена" в шпионския скандал Русия-САЩ. Така започва материал на Асошейтед прес, посветен на „интригата в стил Студента война" или по-точно на шпионския скандал от вчера и задържането на 11 души в САЩ за шпионаж в полза на Москва.

Чапман е определена като ослепителна червенокоска, която се занимава с недвижимо имущество и е написала на профила си във Фейсбук - „щом си способен да мечтаеш, значи можеш да го постигнеш"

Американската мечта на Чапман според властите обаче е измислица, допълва АП.

Според US прокуратурата 28-годишната Анна е изкусен руски таен агент, който работи в мрежа с други тайни агенти, докато ФБР не й подготвя сложен капан в магазин за кафе в Манхатън.

Припомняме, прокуратурата обвини Чапман и 10 други за шпиониране в полза на Русия. Те е трябвало да се американизират достатъчно, че да могат да влияят в политически кръгове и да доставят информация обратно на Москва.

От американската прокуратурата са категорични, че доказателствата срещу Чапман са „унищожителни". Определят я като „невероятно добре трениран, изкусен агент на Русия".

Припомняме, 11 души бяха арестувани вчера в САЩ по подозрение, че шпионират в полза на Русия.

Службите на САЩ засекли инструкция от централата на руското разузнаване в Москва до двама от задържаните. В нея им се нареждало да се внедрят в средите, където се вземат решения и да се изпращат разузнавателни данни.

Федерални агенти са арестували обвиняемите, известни с имената Ричард и Синтия Мърфи, в дома им в Монклеър, Ню Джърси. Вики Пелаес и мъж, известен като Хуан Ласаро, били задържани в дома им В Йонкърс, Ню Йорк, както и Анна Чапман, била арестувана в Манхатън.