15 управители на централни банки идват днес у нас, пише "Стандарт".

Те са тук по покана на Иван Искров за честванията на 130-ата годишнина на Българската народна банка. Тази вечер е кулминацията на честванията - симфоничен концерт и празничен коктейл за високите гости. Сред тях ще са управителите на банки от региона - Черна гора, Македония, Албания, Турция, Гърция, както и централни банкери от Западна Европа - Испания, Швеция, Швейцария. Някои от тях ще отпътуват веднага след концерта, други ще останат и в събота по покана на БНБ.

Най-високият гост е председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Преди празника на БНБ банкер номер 1 на Европа ще получи титлата доктор хонорис кауза на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и ще представи своята лекция "Конкурентоспособност в икономическия и валутен съюз" пред студенти, преподаватели и гости на висшето заведение.

Ще има ли среща на четири очи между Трише и управителя на БНБ Искров, от централната банка запазиха в тайна. Очаква се банкер номер 1 на Европа да разговаря с министъра на финансите Пламен Орешарски. Родните управници ще повдигнат въпроса за по-бързото приемане на страната ни във валутния механизъм-2, който е считан за преддверието на еврозоната.

В събота премиерът Сергей Станишев също ще се срещне с шефа на ЕЦБ.