93-годишен бивш счетоводител в „Аушвиц"се изправи пред съда в Германия. Прокуратурата го обвини в съучастие в убийството на повече от 300 хиляди души в лагера на смъртта, съобщава Ройтерс.

Оскар Грьонинг заяви пред германския съд в град Люнебург, провинция Долна Саксония, че е „морално виновен" за масовото изтребване и моли за „прошка".

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

„За мен не подлежи на съмнение, че споделям морална вина", каза 93-годишният пред съдиите, признавайки, че е знаел за газовите камери и изтребването на евреи.

Моля за прошка. Трябва да вземете решение дали съм правно виновен", каза Грьонинг пред съда.

Около 70 оцелели и роднини на жертви присъстват в съдебната зала.

Случаят също е необичаен, защото Грьонинг, за разлика от много други, които са работили в лагери на смъртта, говори открито за времето си в „Аушвиц" в интервюта през годините.

Той е разказвал преди, че е бил свидетел на ужасяващи престъпления в лагера, които са много малка част от всичко извършено от нацистите. Но в същото време 93-годишният заявява, че никога не е убивал човек и следователно е невинен. Той се опитва да обори и скептиците на Холокоста.

По време на работата си в „Аушвиц" германецът е събирал вещите на депортираните след пристигането им в лагера с влак. Оскар Грьонинг е отговорен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до офиси на СС в Берлин.

Чрез тези действия той е помагал на нацисткия режим финансово и е подкрепял системното избиване на хора, отбелязва прокуратурата в Хановер в обвинителния акт, който е от 85 страници.

Адвокатът на Грьонинг, Ханс Холтерман, заяви, че действията на неговия клиент не го правят съпричастен към извършването на убийство и доскоро германската правораздавателна система беше съгласна с него.

През 1985 година прокурори във Франкфурт решиха да не повдигат обвинения срещу него и десетки други работници в концентрационни лагери, отбелязвайки, че няма пряка връзка между техните действия и извършваните убийства в лагерите. Само преди 2 години беше отхвърлена нова молба за процес.

Но прокурорите в Хановер успяха да вкарат случая в съда на базата на процеса срещу охранителя от СС Джон Иван Деменюк за съучастие в убийството на 27 900 затворници в лагера на смъртта „Собибор".

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с грубо 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в „Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

Ако бъде осъден, Грьонинг може да получи максимална присъда от 15 години затвор.

Той заяви пред репортери преди да пристигне в съда в Люнеберг, южно от Хамбург, че очаква оправдателна присъда.