Американската компания Global Power Consortium обяви, че в партньорство с други компании има интерес към изграждането като частен инвеститор на АЕЦ Белене. „Бомбата" беше хвърлена по време на заседание на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, което имаше друг дневен ред.

В началото му депутатът Диан Червенкондев предложи нова първа точка, а именно - изслушване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той от своя страна заяви, че е поканил инвеститорите, проявяващи интерес към АЕЦ Белене. Сред тях имаше и представители на Риск Инженеринг.

Самюел Рей от Global Power Consortium обясни, че са водени разговори с руската компания Атомстройекспорт, която е проявила интерес към подобен род инициатива. Засега се водят преговори руската компания да достави ядреното оборудване на централата.

На заседанието на комисията Изпълнителният директор на „Риск инженеринг" Богомил Манчев разясни, че предложението на новия частен инвеститор е да бъде създадена нова проектна компания, която да поеме всички активи и пасиви по отношение на досега направеното по проекта АЕЦ Белене. Това означава, че ако Global Power Consortium бъде упълномощен, ще поеме и разговорите с Атомстройекспорт, свързани с иска, който компанията е завела.

Самюел Реди допълни, че проектът за АЕЦ Белене остава, както е бил планиран технически. Тоест на площадката там ще бъде инсталирана мощност от две хиляди мегавата.

Представители на опозицията в лицето на Румен Овчаров от БСП и Рамадан Аталай от ДПС заявиха, че е несериозно да се обади някакъв инвеститор и още преди да е проведен разговор, в икономическото министерство да започнат дебати по толкова важен въпрос. В отговор министър Добрев заяви, че сигурно представителите на опозицията искат по-малка прозрачност за такъв важен проект.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, обясни, че парламентът трябва да промени своето решение относно спирането на проекта АЕЦ Белене в посока на това да се даде мандат на Министерски съвет в лицето на министъра на икономиката. Той ще трябва да започне отново преговори с частните инвеститори.

Богомил Манчев допълни, че отработеното гориво има вероятност да бъде връщано отново в Русия, каквато е практиката на Росатом и Атомстройекспорт. Той посочи, че всичко останало, освен реактора в енергийните блокове на АЕЦ Белене, ще бъде доставено от западни компании.

От своя страна Самюел Реди заяви, че компанията, която представлява, разполага с достатъчно средства за цялостното изграждането на проекта, но все пак трябва да бъде постигната договорка с българската държава за бъдещето на централата.

Пред Мoney.bg собственикът на „Риск Инженеринг" Богомил Манчев заяви, че компанията няма да иска сключване на договори за изкупуване на произведената от нея енергия, като тя ще участва свободно на енергийния пазар в България. Стана ясно, че Global Power Consortium на този етап е съставен от 9 големи международни компании.

Техните имена на този етап не бяха разкрити, тъй като все още преговорите относно бъдещето на проекта не са стартирали.

В края на дебатите относно АЕЦ „Белене" по време на Парламентарната комисия по икономика и енергетика Цецка Цачева заяви, че утре от свое име ще внесе проект за решение на Народното събрание, в което да се упълномощи правителството да води преговори с частни инвеститори. Тя помоли представителите на комисията да подкрепят това предложение и скоро то да бъде внесено в пленарна зала за обсъждане.

В кулоарите на парламента след заседанието на комисията  депутатът от левицата Румен Овчаров заяви, че това, което ни се предлага, е АЕЦ Белене от български проект да се превърне в американски. Освен това е възможно инвеститорите да предпочетат да изберат работата по централата да бъде извършена не от българи, а от турци или други чужди граждани, какъвто беше случаят с ТЕЦ Марица I и ТЕЦ Марица III, които са собственост на американската компания АЕS.

С появата на този инвеститор още веднъж се показа, че тезата, че АЕЦ Белене е изгодна, допълни той.

От своя страна синият депутат Мартин Димитров, който е председател на енергийната комисия, заяви за money.bg, че се опасява, че вижда дългата ръка на Русия зад новоизложеното намерение на Global Power Consortium. Te в момента декларират, че са готови да построят АЕЦ Белене със собствени средства и че няма да искат от държавата дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Това е така сега, но представете си утре, когато министър-председател е Сергей Станишев, а енергиен министър Румен Овчаров как това лесно би могло да се промени, заяви той.

Министър Добрев отговори на опасенията на Димитров, като заяви, че българската страна твърдо ще настоява България да не бъде ангажирана с никакви гаранции по този проект, както и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. На въпрос какво е бъдещето на седми блок на АЕЦ Белене, той каза, че такъв все още може да бъде изграден, като вече ще отпадне необходимостта това да става с произведеното до момента оборудване от Росатом.