18-годишният шофьор, прегазил 62-годишен софиянец в полите на Витоша, е задържан при влизане в страната. Това потвърди главният секретар на МВР Георги Костов на брифинг в двора на СДВР. От столичната дирекция показаха автомобила, с който е извършено престъплението - черен Mercedes CLK

Главсекът на МВР припомни, че на 6 октомври в 8 часа сутринта е получен сигнал за открит труп на мъж в района на Витоша. По-късно е установена самоличността на жертвата.

От МВР прегледали записи от видеонаблюдението в района. До МВР не бил постъпил нито един сигнал от свидетели или хора, които знаят повече за случая. След разследването от вътрешното министерство стигат до 18-годишен софиянец, който е правоспособен водач от ... 2 седмици. Той е шофирал по времето, когато е станала катастрофата - 5 октомври вечерта.

С него са били още трима младежи на същата възраст. "Всички са възприели случилото се и са разбрали, че е отнет човешки живот", отбеляза главният секретар Костов. Младежите решили да не спрат и да не видят какво е състоянието на прегазения от тях човек.

От МВР разполагат с информация, че някои от младежите са споделили на свои близки за деянието, но никой от тях не е подал официално сигнал до силите на реда. "Не получихме никаква подкрепа от гражданското общество" призна главсекът и призова за по-голяма помощ от гражданите при такива случаи.

Младият шофьор е задържан в сряда - 7 октомври, открит е при влизане в страната през ГКПП Дунав мост в района на Русе. От МВР разказаха, че въпросният младеж е напуснал страната още на 6 октомври отново през ГКПП Дунав мост и на следващия ден е решил да се върне в страната, когато е задържан. При излизане и при влизане в страната, младежът е бил с баща си.

В момента извършителят на престъплението е задържан с мярка за неотклонение 72 часа и му е повдигнато обвинение.

Фактът че младежът е бил с баща си, говори за това, че е разказал на родителите си за случая и се е опитал да избяга от страната с тяхна помощ. Какъв е мотивът му да се върне и дали е знаел, че е разкрит и издирван, от МВР не могат да кажат.

Автомобилът, с който е прегазен човека, е собственост на семейството на младежа. Колата е открита в автомобилен сервиз в столичния квартал "Надежда". Вероятно има опит за заличаване на следите от катастрофата, допускат от МВР. Возилото е със счупено предно стъкло, счупени фарове, огъната броня.

"Категорично не става въпрос за гонка", увери главният секретар на МВР. Според информацията на разследващите, четиримата младежи са били в заведение в района на Копитото, където може и да са употребили алкохол. Алкохолна проба няма как да бъде взета заради доста по-късното задържане на шофьора. Ще му бъде направен кръвен тест за наркотици.

Установена е самоличността и на останалите трима младежи. Те са разпитани, но към момента не са задържани и няма повдигнато обвинение срещу тях.