Издателска група Агата-А предлага на летният книжен пазар една особено приятна изненада за почитателите на Ролан Барт.

Макар че през последните години у нас бяха издадени повечето от основните произведения на Барт - жалони в семиотиката на XX век, сега на български излиза непубликуван до момента текст.

Дневник на скръбта" е издаден от SEUIL на базата на архива на IMEC за първи път през февруари 2009 г.

Написан като дневник във вид на кратки фрагменти (330 датирани фиша), той се оказва основополагащ за разбирането на Ролан Барт, на развитието във времето на неговите идеи, неговата теория и философия.

Барт води дневника в продължение на две години (от есента на 1977 г., в месеците след смъртта на майка му - човека, когото той е обичал повече от всичко на света, до септември 1979 г.).

Тази болезнена загуба (израз на която Барт дава в Camera lucida. Записка за фотографията) преобразува изцяло визията на Барт за света, за възможното възкресение на загубения любим човек чрез образите - писмени или визуални.

Животът като любов, смърт, поносимост/непоносимост на болката от загубата (достигащи на места поетичността на хайку) и съкровеният и философски въпрос за възможността или невъзможността да се сподели индивидуалната болка и скръб.