Строители до Женския пазар в София изпуснаха тесла, която рани минаваща жена. Инцидентът няма нищо общо с ремонта на пазара, обясниха от Столична община, цитирани от БНР. Състоянието на пострадалата е добро, съобщи директорът на дирекция „Сигурност" Красимир Димитров. Сградата е частна, а строителите са наети от частник, така че няма нищо общо с Женския пазар, допълни той.

Междувременно днес Женският пазар отвори врати. Купуващите ще могат да разгледат стоките на тържището, уточнява БТА. Сега определяният като язва в сърцето на столицата пазар има нов, модерен облик. Търговци и клиенти обаче са разделени в мненията си - за наемите, цените и предлаганите стоки.

След ремонта Женският пазар е разделен на открита част, където се продават плодове и зеленчуци, и закрита с 90 павилиона. Търговците още се нанасят в новите помещения, като само 10 са незаетите. Според общината наемите за тях са същите. „Цените започват от 40 до 60 лв. на кв. метър. Но не трябва да забравяме, че това е конкурс и печели предложената най-висока цена", коментира Маргарита Александрова, председател на борда на директорите на "Пазари Възраждане", цитирана от БНТ.

Макар че не всички разбират от реконструкции, клиентите на пазара са доволни от ремонта. От видеонаблюдението, охраната, подземните контейнери за отпадъци и кътовете за отдих - също.

Заради реконструкцията на пазара собствениците на сгради в района имат издадени предписания да обновят фасадите на имотите си. Двама вече са го сторили. За останалите санкциите са до 10 000 лева.