Светлините на Айфеловата кула бяха загасени за кратко тази вечер в 20 часа местно време в знак на траур заради 12-те жертви на вчерашното нападение във френската столица Париж срещу редакцията на хумористичното издание "Шарли ебдо".

Това решение взе кметът Ан Идалго, която също така съобщи и за подготвяното и тази вечер бдение за жертвите на площад "Република, на който нарочно не са поканени представители на крайната "Национален фронт".

Сред загиналите бяха журналисти от изданието, както и полицаи. Стана ясно, че единият от загиналите служители на реда е мюсюлмани. Полицаят Ахмед Мебарат също бе почетен от потребителите на социалните мрежи, като заедно с хаштага "Je suis Charlie" ("Аз съм Шарли"), се появи и такъв, наречен "Je suis Ahmed" ("Аз съм Ахмед") и бързо доби популярност. Потребител споделя, че Ахмед е загинал, защитавайки свободата на журналистите от изданието да подиграват неговата религия.

Хиляди се събраха в центъра на Париж, за да почетат и тази вечер паметта на убитите.

В много държави по света хиляди изразиха съпричастност с трагедията на подобни акции.

Американският президент Барак Обама по-рано вече осъди акта на насилие и по-късно направи изненадващо посещение във френското посолство в САЩ.